Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο". Οι μαθησιακές δυσκολίες προβληματίζουν τους επιστήμονες και υπάρχουν πολλοί ορισμοί αλλά και διαφορετικές απόψεις για για τις μορφές, τις αιτίες δημιουργίας και τους τρόπους αντιμετώπισης ή βελτίωσης.
Όταν το παιδάκι σας αρνείται πεισματικά να πάει στο σχολείο πίσω από αυτή την άρνηση υπάρχει κάποιο πρόβλημα και κάτι βαθύτερο, το οποίο οι γονείς πρέπει να ψάξουν. Διαφορετικά το παιδάκι δεν θα αγαπήσει το σχολείο, τη μάθηση, δεν θα διαβάζει και δεν θα εξελιχθεί.
Πολλά παιδάκια νιώθουν μοναξιά στο σχολείο. Ίσως έχουν φίλους από τη γειτονιά τους ή από το οικογενειακό περιβάλλον τους και στο σχολείο απομονώνονται από τα άλλα παιδάκια. Επίσης κάποια παιδάκια δεν έχουν μάθει από την οικογένεια και τους γονείς να λειτουργούν σε ένα κοινωνικό σύνολο. Κατά συνέπεια δεν έχουν την κοινωνική δεξιότητα να κάνουν φίλους και να βλέπουν θετικά το σχολείο. Ο δάσκαλος αλλά και οι γονείς πρέπει να διακρίνουν τα παιδιά που απομονώνονται και να τα εντάξουν ομαλά στις παρέες των άλλων μαθητών.
Κάποια παιδάκια έχουν σχολική φοβία και προφασίζονται διάφορους λόγους ώστε να μην πάνε στο σχολείο, για παράδειγμα ότι ο δάσκαλος είναι αυστηρός, ότι τα παιδάκια χτυπιούνται κτλ. Επί της ουσίας τα παραπάνω είναι απλά διακαιολογίες. Οι γονείς δεν πρέπει να λένε στα παιδιά ότι θα είναι κοντά τους αν χρειαστούν κάτι κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το παιδάκι πρέπει να νιώσει ότι στο σχολείο όλα είναι ιδανικά και μπορεί να νιώθει ασφάλεια εκεί. Επίσης δεν είναι καλό οι γονείς να λειτουργούν υπερπροστατευτικά, να πηγαίνουν έξω από το σχολείο, να κοιτάζουν από το παράθυρο κτλ.
Κάποια παιδάκια έχουν άγχος και αυτό γίνεται πιο έντονο κατά τη διάρκεια που είναι στο σχολείο. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει αυτά τα παιδάκια και σε συνεργασία με τους γονείς να το ξεπεράσουν. Κάποιες παθολογικές αιτίες: Όπως τα παιδάκια που δεν βλέπουν καλά, που δεν ακούνε καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο οι γονείς, όσο και ο δάσκαλος πρέπει να εντοπίσουν το πρόβλημα και να βρούνε μία λύση. Μπορεί απλά το παιδάκι να έχει μυωπία και να νιώθει άβολα μέσα στην τάξη αφού δεν θα βλέπει καλά στον πίνακα.
Οι γονείς είναι καλό να συζητούν με τα παιδιά τους, να τα παρατηρούν και να αντιλαμβάνονται όσα τα προβληματίζουν. Οι γονείς πρέπει να δίνουν κίνητρα στο παιδί τους. Να εξηγούν στα παιδιά τους τους λόγους που παρακολουθούν τα μαθήματα, τη σημασία της γνώσης και της μάθησης. Επιπλέον ο γονέας πρέπει να έχει σχέση με το δάσκαλο ώστε να συνεργάζονται και να επιλύουν κάθε πρόβλημα που έχει το κάθε παιδάκι. Δεν υπάρχουν παιδάκια που δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο αλλά βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τα παιδάκια στην απομόνωση.
Καλή σχολική χρονιά.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη"

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες

  Μία απορία των περισσοτέρων γονιών είναι αν πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους με τις σχολικές τους εργασίες. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα βοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι. Το σημαντικό θέμα είναι ανεξάρτητα με τη βοήθεια των γονιών, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί τους.

 • Δυσλεξία

  Η δυσλεξία είναι ένας όρος αρκετά παρεξηγημένος. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν για το φαινόμενο της δυσλεξίας. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να ξεχωρίζουν τη δυσλεξία από τη δυσκολία κάποιων παιδιών στη μάθηση.

 • Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών

  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Το Φθινόπωρο ειδικά το Σεπτέμβρη η οικογένεια επιστρέφει από τις διακοπές, οι γονείς επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο τους. Συχνά το Σεπτέμβρη κάποιοι γονείς αλλάζουν εργασία ή και σπίτι.

 • Νήπια με αυτοπεποίθηση

  Τα νήπια είναι ακόμη μικρά παιδάκια και δεν μπορούνε με ευκολία να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα. Κατά συνέπεια η ζωή τους γίνεται δύσκολη στο νηπιαγωγείο. Γι αυτό είναι κανόνας πως αν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται εύκολα, θα ξεκινήσουν με αυτοπεποίθηση το νηπιαγωγείο.