Τρεις γενιές μαζί

Όταν η συγκατοίκηση με τα πεθερικά είναι δύσκολη υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσουν τα πνεύματα προς όφελος όλων. Γενικότερα η συγκατοίκηση με τους γονείς μετά το γάμο είναι μία κατάσταση που ανθίζει στην Ελλάδα. Συχνά η νύφη διαπιστώνει ότι η πεθερά της είναι αυταρχική ή η μητέρα της "χώνει" τη μύτη της στα προσωπικά της. Αντίστοιχα η πεθερά αισθάνεται ότι δεν τη σέβονται και δεν την υπολογίζουν. Ένα μεγάλο μειονέκτημα μιάς τέτοιας συγκατοίκησης είναι εφόσον η πεθερά ή η μητέρα θεωρήσει το νοικοκυριό της νύφης ή της κόρης, συνέχεια του δικού της. Έτσι το ζευγάρι δεν έχει την ευκαιρία να ωριμάσει ακόμη και μέσα από τα λάθη. Φυσικά υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα σε μία συγκατοίκηση ανάμεσα σε τρεις γενιές: Στις υγιείς σχέσεις η πεθερά ή μάνα θα δώσει ένα χεράκι βοηθείας στο νοικοκυριό, θα κρατήσει τα εγγονάκια της κτλ. Ειδικά όταν η νύφη ή κόρη της είναι εργαζόμενη γυναίκα.
Αν το ζευγάρι δεν ζει στο ίδιο σπίτι με τα πεθερικά του αλλά ζει αρκετά κοντά τους είναι κανόνας να μην έχουν τα κλειδιά του σπιτιού. Δεν είναι ευγενικό να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του νέου ζευγαριού όποτε θέλουν. Είναι καλό να παίρνουν τηλέφωνο και να ρωτούν αν μπορούν να επισκεφτούν το ζευγάρι. Η διακριτικότητα θα προσφέρει τις σωστές ισορροπίες στις σχέσεις όλων. Όταν τα όρια συνύπαρξης είναι ξεκάθαρα και υπάρχει σεβασμός, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες γονείς και παιδιά να συνυπάρξουν ομαλά.
Όταν οι γονείς και το νέο ζευγάρι διαθέτουν ωριμότητα, καλοπροαίρετη διάθεση και αγάπη ο ένας για τον άλλο, η συμβίωση θα είναι πετυχημένη. Επιπρόσθετα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, διαλλακτικότητα και επικοινωνία. Οι γονείς πρέπει να έχουν παρέες, χόμπι και δραστηριότητες εκτός σπιτιού ώστε να βγαίνουν απ' το σπίτι και να μην κολλάνε σαν "βδέλες" πάνω στο ζευγάρι. Επίσης δεν επιτρέπεται να παίρνουν θέση όταν το ζευγάρι καβγαδίζει. Όσον αφορά στην αγωγή των παιδιών, όταν μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι με τη γιαγιά και τον παππού, πρέπει το ζευγάρι να τους ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν το δικαίωμα να αναμιγνύονται. Ένα λάθος των νέων ζευγαριών είναι το γεγονός ότι δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν και να συζητούν με τα πεθερικά τους.
Συνήθως οι γιαγιάδες και οι παππούδες αγαπούν πολύ τα εγγονάκια τους. Στο σημείο αυτό μπαίνουν κανόνες:
Η γιαγιά πρέπει να βάζει όρια στα εγγονάκια και όχι να τους κάνει όλα τα χατήρια ώστε να διεκδικήσει την αγάπη και την προτίμησή τους. Δεν πρέπει να αμφισβητεί ποτέ τους κανόνες με τους οποίους οι γονείς μεγαλώνουν τα εγγονάκια της γιατί τα παιδιά ίσως διχαστούν και ίσως "χαλάσει" η σχέση με τους γονείς τους. Επίσης δεν πρέπει να συνομωτεί με τα παιδάκια πίσω από την πλάτη των γονιών ούτε να "ψαρεύει" τα εγγόνια της για να μαθαίνει πράγματα, που αφορούν τη σχέση του ζευγαριού. Δεν επιτρέπεται να κατηγορεί ποτέ τη νύφη ή το γαμπρό της στα παιδιά ούτε να λογομαχεί με το ζευγάρι μπροστά στα παιδιά. Τέλος, η γιαγιά δεν πρέπει να είναι υπερπροστατευτική με τα εγγονάκια της και δεν πρέπει να τους κάνει συχνά δώρα. Είναι προτιμότερο να ρωτήσει τους γονείς αν χρειάζονται κάτι για τα παιδιά ή να επιλέξει ένα βιβλίο, ένα σετ ζωγραφικής ή κάποιο επιτραπέζιο.
Οι περισσότερες γιαγιάδες (Παραδοσιακές ή κουλτουριάρες) συνήθως χαρίζουν αγάπη στα εγγονάκια τους. Τους δίνουν την αίσθηση της ταυτότητας και της οικογενειακής ιστορίας. Επίσης βοηθούν πρακτικά στο μεγάλωμα των παιδιών, συχνά ενισχύουν οικονομικά το νέο ζευγάρι και η πλειοψηφία των γιαγιάδων μαγειρεύει φανταστικά. Αν επιλέξετε να συγκατοικήσετε με τους γονείς ή με τα πεθερικά σας καλή τύχη. Με λίγη υπομονή και συζήτηση όλα θα κυλήσουν ομαλά. Διαφορετικά βρείτε ένα καινούργιο σπίτι και μείνετε μόνοι σας. Τόσο απλά...

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Τρεις γενιές μαζί"

 • Κάποιες συμβουλές για αρμονική σχέση με τα πεθερικά

  Οι σχέσεις ανάμεσα σε πεθερικά και νύφες ή γαμπρούς έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς αλλά και σεναριογράφους. Πόσες φορές δεν γελάσαμε εξαιτίας μιάς ταινίας σχετικής με τη σχέση πεθεράς με νύφη ή πεθεράς με γαμπρό; Όταν κάποιος αποφασίσει να παντρευτεί δεν επιλέγει τα πεθερικά του.

 • Συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά

  Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νηπίων είναι πολύ σημαντική ώστε να αναπτύξουν μία υγιή προσωπικότητα. Κανένας γονιός δεν είναι αλάθητος αλλά υπάρχουν κάποια μυστικά και συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Αιτίες που βαριούνται οι παντρεμένοι

  Θα ήταν ιδανικό δύο άνθρωποι που παντρεύτηκαν, να μην βαριούνται ποτέ. Είναι λογικό όμως να υπάρχουν κάποιες στιγμές ρουτίνας. Συνήθως οι γυναίκες γκρινιάζουν περισσότερο, όταν βαριούνται. Οι άντρες είναι πιο πρακτικοί και βρίσκουν τρόπους ώστε να μην βαριούνται.

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.