Τέλος στο πρωινό χάος

Πολλές φορές σε μία οικογένεια με παιδιά, το πρωί στο σπίτι, επικρατεί ένα χάος. Τα παιδιά δεν ξυπνάνε, οι μαμάδες φωνάζουν και τρέχουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να ετοιμάσουν πρωινό ενώ τα παιδιά αρνούνται να συνεργαστούν. Ως εικόνα είναι θεατρική, λες και κάποιος πάτησε το "play" και επαναλαμβάνονται τα ίδια σκηνικά. Υπάρχουν όμως τρόποι να μπει ένα τέλος στο πρωινό χάος.
Καταρχήν κάποιες φορές η βοήθεια του μπαμπά είναι πολύ σημαντική. Όταν τα παιδιά δεν "ακούν" τη μαμά αν επέμβει ο μπαμπάς θα υπακούσουν στους κανόνες του. Είναι σαν να πατάει το "stop" και να λύνει κάποια πρακτικά ζητήματα. Επίσης οι φωνές δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Θα ήταν πιο αποδοτικό να ζητήσετε από τα παιδιά αυτό που θέλετε να κάνουν, με ήρεμο τρόπο, σταθερή φωνή και να τα κοιτάζετε στα μάτια. Έτσι θα σταματήσουν και τα παιδιά να γκρινιάζουν. Κάποιες φορές ευθύνονται και οι γονείς για το πρωινό χάος μιας και μένουν σε πολλές λεπτομέρειες, για παράδειγμα, σχετικά με το ντύσιμο των παιδιών. Είναι θεμιτό να βάλετε προτεραιότητες: Το πρωινό, το ντύσιμο και το ήρεμο ξύπνημα. Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική ώστε τα παιδιά να ακολουθούν τους κανόνες σας. Η επιβράβευση είναι ακόμη και ένα χαμόγελο ή ένα "μπράβο". Δεν χρειάζεται να έχει ακραίες εκφράσεις. Μία ακόμη μέθοδος για να αποφύγετε το πρωινό χάος είναι να τοιχοκολλήσετε τους κανόνες στην κουζίνα και να τους ανακοινώσετε μαζί με τον μπαμπά των παιδιών. Έτσι τα παιδιά θα κοιτάζουν το χαρτί με τους κανόνες και θα τους θυμούνται. Επίσης μπορείτε να επιβραβεύσετε τα υπάκουα παιδιά, με κάποια ανταμοιβή. Αν για παράδειγμα είναι υπάκουα τρεις μέρες να τους αγοράσετε ένα παραμύθι ή να τους πάτε μία βόλτα στο ζωολογικό κήπο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν ένα κίνητρο να υπακούσουν στους κανόνες και να αποφύγετε το πρωινό χάος.
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών. Αν οι γονείς ξεκινούν ήρεμα τη μέρα τους, σιγά σιγά και τα παιδιά θα υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια. Τέλος στο πρωινό χάος λοιπόν.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Τέλος στο πρωινό χάος"

 • Όχι άλλες συμβουλές παρακαλώ

  Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι περισσότεροι άνθρωποι να ενθουσιάζονται με την εικόνα μιας μαμάς με ένα μωρό. Πολλές φορές όλοι προσπαθούν να συμβουλεύσουν τη μανούλα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού της.

 • Παιχνίδι, ηλικία και φύλο

  Κάθε ηλικία και κάθε φύλο έχει τα δικά του παιχνίδια. Συνήθως τα αγόρια παίζουν κάποια παιχνίδια με το μπαμπά τους όπως μαξιλαροπόλεμο και τα κοριτσάκια επιλέγουν τα πιο "μαμαδίστικα" παιχνίδια. Το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να βοηθήσει στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

 • Καλώς ήρθατε

  Πολλές φορές τα παντρεμένα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μια γιορτή στο σπίτι τους ή να καλέσουν τους φίλους τους στο σπίτι. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μαζί με φίλους έχουν την τιμητική τους στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης. Για να διασκεδάσετε όλοι μαζί και τα παιδιά σας διαβάστε τις παρακάτω μικρές συμβουλές:

 • Προσκόλληση στη μαμά

  Πολλά παιδιά είναι προσκολλημένα στη μανούλα τους, διαμαρτύρονται και κλαίνε όταν η μαμά τους δεν ασχολείται μαζί τους ή φεύγει από το σπίτι. Αν το παιδάκι σας είναι προσκολλημένο πάνω σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά πρέπει να βάλετε κάποια όρια ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί.

 • Τα μυστικά του μπάνιου

  Οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς αγχώνονται με το μπάνιο του μωρού τους. Το άγχος αυξάνεται στο πρώτο παιδάκι αλλά και όσο το παιδάκι είναι μικρούλι. Υπάρχουν κάποια μυστικά ώστε τα παιδάκια σας να λατρέψουν το μπάνιο.