Συντήρηση χαλιών

Τα χαλιά είναι ένα τμήμα της διακόσμησης του σπιτιού μας. Παρέχουν ζεστασιά και καλαισθησία σε ένα σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη χαλιών σε ποιότητα, κόστος, χρώματα, σχέδια και υλικά. Υπάρχουν και τα πολύτιμα, χειροποίητα χαλιά, τα οποία πολλές νοικοκυρές επιλέγουν στο σπίτι τους.
Η συντήρηση των χαλιών δεν είναι δύσκολη υπόθεση και αρκούν κάποια βασικά βήματα ώστε να χαιρόσαστε τα χαλιά σας για πολλά χρόνια. Κάποιες βασικές συμβουλές είναι οι εξής: Αρχικά τοποθετήστε προστατευτικά στα πόδια των επίπλων ώστε να μην χαλάνε τα χαλιά σας. Επίσης μην σέρνετε τα έπιπλα κατά μήκος των χαλιών. Αν έχετε μάλλινα χαλιά μπορείτε να τα φρεσκάρετε με μία μαλακή βούρτσα, την οποία θα έχετε τυλίξει σε ένα βαμβακερό πανί. Έτσι θα φρεσκαριστούν τα χρώματα του χαλιού σας. Αν τα χαλιά σας είναι μεταξωτά είναι καλό να τα καθαρίζετε με μία στεγνή βούρτσα. Είναι καλό να φροντίζετε τα χαλιά σας τακτικά. Καθημερινά με ένα απλό πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα, δίνοντας προσοχή στα κρόσια του χαλιού σας. Επίσης πρέπει να αλλάζετε την φορά του χαλιού στο χώρο ώστε να αλλάζουν τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο.
Αν εξέχει κάποια ίνα του χαλιού σας μην την τραβήξετε, απλά να την κόψετε στο ίδιο ύψος. Επιπλέον δεν χρειάζεται να τινάζετε δυνατά τα χαλιά σας ειδικά αν είναι χειροποίητα. Διαφορετικά θα προκαλέσετε κάποιες φθορές και είναι κρίμα. Αν τα χαλιά σας λερωθούν, για παράδειγμα από κρασί, ποτά ή μελάνι αντιμετωπίστε άμεσα τους λεκέδες. Πρέπει να σκουπίσετε το χαλί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και να το πλύνετε άμεσα ή να το πάτε σε κάποιο καθαριστήριο χαλιών. Είναι καλό να μην τρίβετε τους λεκέδες αλλά να "ταμπονάρετε" δυνατά το σημείο του λεκέ. Κάποιες φορές μπορείτε να προσθέσετε σε νερό κάποιο υγρό απορρυπαντικό και να καθαρίσετε ελαφρώς το σημείο, που έχει λεκέ. Αν δώσετε τα χαλιά σας σε κάποιον ειδικό για να σας τα καθαρίσει, ενημερώστε τον για τη σύνθεσή τους ώστε να μην γίνει κάποια ζημεία στο χαλί σας.
Πριν τοποθετήσετε το χαλί σας στο δάπεδο, είναι καλό να καθαρίσετε επιμελώς την επιφάνεια ώστε να μην φθαρεί η ανάποδη πλευρά των χαλιών. Τα χαλιά είναι όμορφα και δημιουργούν στυλ στα δωμάτια του σπιτιού. Με τις παραπάνω απλές συμβουλές θα τα χαιρόσαστε για πολλά χρόνια, σαν να είναι καινούργια.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Συντήρηση χαλιών"

 • Ανακαίνιση σπιτιού

  Τα σημάδια της φθοράς του χρόνου "φαίνονται" και στα σπίτια. Επίσης η τεχνολογία εξελίσσεται και διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν καινούργια υλικά, βελτιωμένοι τρόποι κατασκευής κτλ. Επίσης κάποια ζευγάρια κάνουν μία ανακαίνιση ώστε να ανανεώσουν τη σχέση τους και να αλλάξουν το ύφος του σπιτιού.

 • Γενική καθαριότητα εν όψη του καλοκαιριού

  Ένα σπίτι έχει πολλές δουλειές και είναι δύσκολο να το συντηρούμε καθαρό, φωτεινό και πάντα καλαίσθητο. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές κινήσεις, οι οποίες βοηθούν ώστε να έχουμε θετική ενέργεια και ένα καθαρό σπίτι.

 • Διακόσμηση παιδικού δωματίου

  Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι πολύ σημαντική από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την εφηβεία του. Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να παρέχει ασφάλεια και δημιουργική διάθεση στο παιδί. Είναι ο χώρος που ξεκουράζεται, που παίζει, που ηρεμεί και που κοιμάται.

 • Tips για δροσερό σπίτι

  Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι μας αποζητούμε δροσιά και ειδικά μέσα στο σπίτι μας. Εκτός από το air condition και τον ανεμιστήρα, υπάρχουν και κάποια tips ώστε να διατηρήσουμε δροσερό το σπίτι μας. Εξοπλίστε τα παράθυρα με στόρια και κουρτίνες και τα μπαλκόνια με τέντες.

 • Food safety

  Κάθε γονιός ενδιαφέρεται για τη σωστή διατροφή του παιδιού του. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία των παιδιών. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να αγοράζουν τα σωστά τρόφιμα αλλά και να τα συντηρούν σωστά.