Παιχνίδι γεύσεων

Για τα παιδάκια και για τα βρέφη ειδικότερα το φαγητό είναι ένα παιχνίδι γεύσεων. Τα μωρά γεννιούνται με μία προτίμηση στις γλυκές γεύσεις. Καλό θα ήταν όμως, σταδιακά, καθώς μεγαλώνουν να εξοικειώνονται και με τις ξινές, τις αλμυρές και τις πικρές γεύσεις. Ο χρόνος βοηθάει τα μωρά να συνηθίσουν σε όλες τις γεύσεις. Η ζάχαρη κατά κοινή παραδοχή ηρεμεί τα μωρά αλλά δεν κάνει καλό στην υγεία τους. Επίσης τα βρέφη είναι εξοικειωμένα στην όξινη- αλμυρή γεύση μιάς και το μητρικό και το τυποποιημένο γάλα έχουν όξινη- αλμυρή γεύση. Η υφή του φαγητού είναι ένα ακόμη παιχνίδι γεύσης. Τα περισσότερα μωράκια προτιμούν τη λεία μορφή τροφής, χωρίς "κόκκους" και γενικότερα προτιμούν τις απλές και "καθαρές" γεύσεις. Γύρω στον έκτο μήνα το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο δυνατό ενάντια στα αλλεργιογόνα. Κατά συνέπεια οι γονείς μπορούν σταδιακά να εισάγουν στη διατροφή των μωρών και κάποιες στερεές τροφές. Μία καλή ιδέα είναι το ρυζάλευρο, το γιαούρτι και κάποια λαχανικά. Το ρυζάλευρο μαζί με το γάλα είναι μία καλή ιδέα για την πρώτη κρέμα δημητριακών του βρέφους. Το γιαούρτι είναι ως γεύση κοντά στη γεύση του γάλατος, γεύση την οποία έχουν συνηθίσει τα μωρά. Κάποια λαχανικά όπως η πατάτα και το καρότο, είναι "γλυκά" λαχανικά και τα μωρά μπορούν να τα συνηθίσουν πιο εύκολα. Είναι καλό οι γονείς να βράζουν καλά τα λαχανικά και να τα προσφέρουν στα μωράκια με τη μορφή "πουρέ".
Στο παιχνίδι των γεύσεων ανήκουν τα φρούτα, οι χυμοί, το κοτόπουλο, το ψάρι και το κρέας από μοσχάρι. Οι γονείς είναι καλό να ξεκινήσουν να δίνουν στα παιδάκια μαλακά φρούτα, όπως είναι η μπανάνα και το αχλάδι. Επιπλέον, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι μαλακά και τα παιδιά μπορούν να τα μασήσουν πιο εύκολα. Το μοσχάρι αντιθέτως είναι σκληρό γι αυτό χρειάζεται καλό βράσιμο ώστε να μαλακώσει και να το "επιλέξει" το μωρό. Οι φυσικοί χυμοί έχουν γλυκιά γεύση και είναι προσιτοί από τα περισσότερα παιδάκια. Το ψωμί είναι εύγευστο και βοηθάει πολύ κατά τη διάρκεια που τα μωράκια βγάζουν δοντάκια, ανακουφίζει την ενόχληση των ούλων.
Κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών οι γονείς πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου. Κάθε φορά που οι γονείς θα προσθέτουν μία καινούργια τροφή είναι καλό να ξεκινούν με μικρές ποσότητες. Επίσης είναι καλό να δίνουν τις καινούργιες τροφές στο μωράκι όταν είναι ευδιάθετο και να μην το πιέζουν να φάει, εφόσον δεν θέλει. Σταδιακά τα παιδιά συνηθίζουν στις καινούργιες γεύσεις. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα μωρά να τρώνε ελεύθερα χωρίς να φοβούνται μήπως λερωθούν. Επίσης είναι καλό να δοκιμάζουν τα φαγητά οι ίδιοι, πριν ταϊσουν τα μωράκια τους. Αν κάποιο φαγητό δεν είναι νόστιμο πώς να το φάει ένα παιδάκι;
Στο παιχνίδι των γεύσεων είναι καλό οι γονείς να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, το πολύ αλάτι, τους ξηρούς καρπούς και τα πολλά λιπαρά γιατί η γεύση και η υγεία σε συνδυασμό είναι η καλύτερη λύση για υγιή μωρά. Καθώς το παιδάκι χρονίζει μπορεί να τρώει στο οικογενειακό τραπέζι μαζί με τους γονείς του δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και νέες τροφές.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Παιχνίδι γεύσεων"

 • Τροφές για μυαλό ξυράφι

  Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τροφές για πιο καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο. Κάποιες τέτοιες τροφές είναι οι εξής:

 • Smoothie με μπανάνα

  Οι μπανάνες είναι υγιεινές, θρεπτικές και νόστιμες. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ποσότητες βιταμίνης Β6. Εγκυκλοπαιδικά η λέξη μπανάνα προέρχεται από την αραβική λέξη "banana", που σημαίνει "δάκτυλο". Οι μπανάνες φυτρώνουν σε φυτά και όχι σε δέντρα.

 • Πώς να αγαπήσει το παιδί τα φρούτα και τα λαχανικά

  Κατά κοινή παραδοχή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την υγεία των παιδιών μιάς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά. Χρειάζεται υπομονή για να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα φρούτα και τα λαχανικά.

 • Ιδέες για σπιτικές βρεφικές κρέμες

  Οι βρεφικές κρέμες του εμπορίου είναι μεν νόστιμες αλλά έχουν πολλές θερμίδες και εθίζουν τα μωράκια στη ζάχαρη. Αν σκεφτούμε τί περιέχουν οι παιδικές κρέμες, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε μία σπιτική, βρεφική κρέμα. Τα μωράκια εκτός από το μητρικό γάλα είναι καλό να τρώνε και κρεμούλες.

 • Τροφές προς αποφυγή κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας

  Οι γονείς μπορούν μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού τους, να φροντίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι για τις σωστές διατροφικές του συνήθειες. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν κάποιες τροφές, οι οποίες δεν κάνουν καλό στην υγεία του μωρού ή υπάρχει κίνδυνος να του δημιουργήσουν κάποια αλλεργία.