Παιδικά ατυχήματα και συμβουλές

Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν και κινούνται συνέχεια εντός και εκτός σπιτιού σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Γι αυτό τα ατυχήματα είναι συχνά και οι γονείς καλούνται να είναι ψύχραιμοι και σωστά προετοιμασμένοι ώστε να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Τα ατυχήματα μπορεί να συμβούν στο σχολείο, στο σπίτι, στους παιδότοπους, στην παιδική χαρά, στο αυτοκίνητο ακόμη και σε μία εκδρομή. Μιάς και τα παιδιά παίζουν με την ψυχή τους δεν έχουν την αίσθηση του φόβου, γι αυτό οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.
Το σπίτι αποτελεί τον προσωπικό χώρο της οικογένειας γι αυτό και είναι πιο εύκολο να προβλεφθούν ευκολότερα. Είναι καλό οι γονείς να φροντίζουν για τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας: Να φροντίσουν για πρίζες ασφαλείας, όχι γυμνά καλώδια καθώς για την τοποθέτηση μυτερών και αιχμηρών αντικειμένων σε μη προσβάσιμα σημεία για τα παιδιά. Για τα έπιπλα με γωνίες υπάρχουν ειδικά προστατευτικά καλύμματα. Τα φάρμακα είναι καλό να βρίσκονται καλά κρυμμένα και στην μπανιέρα να υπάρχει αντιολισθητικό πατάκι για την αποφυγή ατυχημάτων.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και των σπορ οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί. Τα γήπεδα και οι παιδότοποι είναι καλό να βρίσκονται μακρυά από δρόμους, που περνούν πολλά αυτοκίνητα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι θεμιτό να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός: Επωμίδες, κράνοι, επιγονατίδες κτλ. Τα ρολόι, ο σταυρός, τα δαχτυλίδια κτλ. είναι επικίνδυνα όταν τα παιδιά ασχολούνται με κάποιο ομαδικό άθλημα. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν νερό όταν αθλούνται γιατί εύκολα παθαίνουν αφυδάτωση.
Μέσα στο αυτοκίνητο έχουν γίνει κάποια ατυχήματα. Γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των γονιών. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στα πίσω καθίσματα και να είναι πάντα δεμένα με ζώνη ασφαλείας. Επίσης προσοχή στους διακόπτες ασφαλείας ώστε να μην τους ανοίγουν τα παιδιά.
Παρόλα αυτά τα ατυχήματα δεν είναι εντελώς προβλέψιμα γι αυτό είναι καλό οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι και να τα αντιμετωπίζουν ψύχραιμα, ήρεμα και αποτελεσματικά. Πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ένα μικρό φαρμακείο ώστε οι γονείς να δώσουν στα παιδιά τις πρώτες βοήθειες: Βαμβάκι, ελαστικοί επίδεσμοι, αποστειρωμένη γάζα, αντιφλεγμονώδη αλοιφή, οινόπνευμα, betadine, κολλύριο, ψαλίδι είναι κάποια πράγματα που πρέπει να υπάρχουν στο φαρμακείο μας. Επίσης οι γονείς πρέπει να συζητούν με τα παιδιά ώστε και τα ίδια να μεγαλώνουν συνετά και να ωριμάζουν ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τα ατυχήματα.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Παιδικά ατυχήματα και συμβουλές"

 • Τα πρωτάκια

  Τα πρωτάκια είναι μικρά παιδάκια και όπως λέει και η παροιμία: "Κάθε αρχή και δύσκολη". Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο θα είναι συγκινητική για τους γονείς αλλά λιγάκι περίεργη για τα παιδάκια. Αν το παιδάκι έχει πάει και σε παιδικό σταθμό, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

 • Μυστικά μελέτης

  Είναι σημαντικό τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να αποκτήσουν μία ισορροπημένη σχέση με τη μελέτη. Το βασικό είναι το παιδάκι να μην βλέπει τη μελέτη ως αγγαρεία ή τιμωρία. Είναι σωστό οι γονείς να προσφέρουν στο παιδάκι το σωστό κίνητρο ώστε να διαβάζει.

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες

  Μία απορία των περισσοτέρων γονιών είναι αν πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους με τις σχολικές τους εργασίες. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα βοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι. Το σημαντικό θέμα είναι ανεξάρτητα με τη βοήθεια των γονιών, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί τους.