Οι ασπίδες της υγείας του παιδιού

Οι ιώσεις, οι γρίπες και τα κρυολογήματα είναι κομμάτι της ζωής των παιδιών, ειδικά όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά. Το φθινόπωρο μαζί με τη σχολική χρονιά ξεκινούν και οι ιώσεις. Ο πυρετός, ο βήχας, το συνάχι, η διάρροια και ο εμετός αποτελούν κάποια συμπτώματα. Γι αυτό είναι καλό οι γονείς να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ώστε να αντιμετωπίζουν εύκολα τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.
Υπάρχουν λοιπόν ασπίδες για την υγεία των παιδιών. Μία ασπίδα προστασίας είναι το μητρικό γάλα. Λέμε ναι λοιπόν στο θηλασμό. Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά, τα οποία δίνουν αντισώματα στο μωρό και ενισχύουν την υγεία του. Γι αυτό είναι καλό οι μανούλες να θηλάζουν τα μωράκια τους τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες. Μία ακόμη ασπίδα προστασίας της υγείας των παιδιών είναι η σωστή και η υγιεινή διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και βιταμίνη c, η οποία ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σύμμαχοι της υγείας και βοηθούν στη γρήγορη ανάρρωση του παιδιού. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να βάλουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.
Μία ασπίδα υγείας είναι η γυμναστική. Με τη γυμναστική ενισχύεται η φυσική αντοχή των παιδιών και τονώνονται οι οργανικές λειτουργίες. Κατά συνέπεια παράγονται λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια. Γι αυτό είναι καλό τα παιδιά να αθλούνται αλλά να μην κάνουν εξαντλητική γυμναστική. Ειδικά τα σπορ είναι μία καλή ιδέα, τόσο για την καλή υγεία, όσο και για την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ο αερισμός των χώρων του σπιτιού βοηθάει στην καταπολέμηση των μικροβίων και κατά συνέπεια και των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Ακόμη κι αν κάνει κρύο ανοίγετε καθημερινά τα παράθυρα αφού πάρετε το παιδί από το δωμάτιο που αερίζετε. Μία ακόμη ασπίδα υγείας είναι το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Είναι καλό τα παιδιά να πλένουν συνέχεια τα χέρια τους, πριν και μετά τα γεύματα, όταν μπαίνουν στο σπίτι, αν πιάσουν χρήματα ή βρώμικα αντικείμενα και επιφάνειες κτλ. Το πλύσιμο των χεριών είναι μία καλή συνήθεια και τα παιδιά πρέπει να τη μάθουν από μικρά ώστε να γίνει τρόπος ζωής. Επιπλέον αν κάποιος από τους γονείς είναι άρρωστος είναι καλό να αποφεύγει να φιλάει το παιδάκι. Επίσης δεν πρέπει να πίνετε από το ίδιο ποτήρι ή να χρησιμοποιείτε τα ίδια πιάτα ή μαχαιροπίρουνα. Το άγχος είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας. Το άγχος ρίχνει το αμυντικό σύστημα και ο οργανισμός του παιδιού είναι πιο ευάλωτος στις ασθένειες. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα ήρεμο περιβάλλον και χωρίς να τα αγχώνουν συνεχώς.
Πολλοί γονείς δίνουν με το παραμικρό φάρμακα και αντιβίωση στα παιδιά. Αυτό είναι λάθος. Είναι καλό να ρωτάτε τον παιδίατρο και να μην κάνετε αλόγιστη χρήση αντιβιωτικών και φαρμάκων γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού εξασθενεί και δεν ενισχύονται οι φυσικές άμυνες του οργανισμού του. Συνήθως μία ίωση κρατάει λίγες μέρες και υποχωρεί. Υπάρχουν ασπίδες για την υγεία των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε να κάνουμε και αγκαλίτσες στα παιδιά γιατί η αγάπη είναι κινητήρια δύναμη και βοηθάει πάντα και παντού.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Οι ασπίδες της υγείας του παιδιού"

 • Παιδικές ιώσεις

  Οι παιδικές ιώσεις εποχιακές ή μη ταλαιπωρούν τα παιδάκια κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα γι αυτό εύκολα παθαίνουν κρυολογήματα. Για ένα κοινό κρυολόγημα ενοχοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί ιοί. Οι ιώσεις μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 • Πώς να αγαπήσει το παιδί τα φρούτα και τα λαχανικά

  Κατά κοινή παραδοχή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την υγεία των παιδιών μιάς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά. Χρειάζεται υπομονή για να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα φρούτα και τα λαχανικά.

 • Προφύλαξη των παιδιών από τη γρίπη

  Ο χειμώνας έχει έρθει και τα παιδιά συχνά παθαίνουν ιώσεις και γρίπη. Τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης είναι τα εξής: Πυρετός, ρίγος, λήθαργος, κούραση, ανορεξία, βήχας, κεφαλαλγία, μυαλγίες, φαρυγγαλγία, ρινόρροια, εμετοί, διάρροια, αναπνευστική δυσχέρεια.

 • Βιταμίνες και παιδιά

  Η ανησυχία πολλών γονιών είναι αν τα παιδιά τους λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται. Οι βιταμίνες εξ' ορισμού προέρχονται από τη λατινική λέξη "vita", που σημαίνει ζωή και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

 • Γαστρεντερίτιδα και παιδιά

  Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο για τα μικρά παιδάκια. Είναι ένας ερεθισμός του στομαχιού και των εντέρων. Τα συμπτώματα μιάς γαστρεντερίτιδας είναι ο πυρετός, η διάρροια και οι πόνοι στο στομάχι του παιδιού. Επίσης κάποιες φορές τα παιδάκια ανεβάζουν πυρετό και έχουν ατονία.