Μαθήματα αγάπης για παιδιά

Είναι καλό τα παιδιά να μάθουν να συμπονούν, να είναι ευγενικά και γενναιόδωρα. Κάποιες αρετές "καλλιεργούνται" από την οικογένεια. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να να κάνουν μαθήματα αγάπης στα παιδιά τους.
Ένα μάθημα αγάπης είναι η ευγένεια. Ένα παιδάκι που έχει υιοθετήσει καλούς τρόπους συμπεριφοράς από τη μικρή ηλικία είναι πιο συνεργάσιμο στο σχολείο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η προσχολική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος για να εμπεδώσει ένα παιδί κάποιους κανόνες γιατί μιμείται τους μεγάλους. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδάκι να είναι ευγενικό είναι να βλέπει τους ίδιους τους γονείς του να συμπεριφέρονται με ευγένεια και με τρόπους. Αν οι ίδιοι οι γονείς είναι αγενείς πώς να είναι το παιδάκι ευγενικό; Επίσης είναι σωστό να παροτρύνετε το παιδάκι να λέει: "Ευχαριστώ" και "παρακαλώ" ακόμη και στα συνομήλικα παιδάκια. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε συχνά κάποιους κανόνες, όπως: "Τρώμε με το πιρούνι", "βάζουμε μπροστά το χεράκι μας όταν βήχουμε" κ.λπ. Αν το παιδάκι δίνει διαταγές οι γονείς πρέπει να εξηγείτε ότι δεν σας αρέσει ο τρόπος του ενώ αν το ζητούσε ευγενικά θα το βοηθούσατε.
Στα μαθήματα αγάπης υπάγεται και η συμπόνοια. Ένα παιδάκι που συμπονεί θα μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα και να έχει έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο. Από πολύ μικρά τα παιδιά κλαίνε αν δούνε ένα άλλο μωρό να κλαίει. Για να καταφέρετε ως γονείς να μάθετε στο παιδί σας να είναι συμπονετικό, αρχικά να δείχνεται ενδιαφέρον αν το παιδάκι σας κλάψει. Να το ακούσετε προσεκτικά και να το κοιτάζετε στα μάτια. Επιπλέον όταν παίζει με τα παιχνίδια του να το ενθαρρύνετε να φροντίσει το αρκουδάκι του ή την κούκλα του, εφόσον παίζει παιχνίδια με ρόλους.
Η γενναιοδωρία είναι μία ακόμη αρετή και ένα ακόμη μάθημα αγάπης. Συνήθως τα μικρά παιδιά τα θέλουν όλα δικά τους. Δύσκολα μοιράζονται τα πράγματα και τα παιχνίδια τους. Είναι καλό οι γονείς να χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη "μοιράζομαι". Για παράδειγμα, "έλα να μοιραστούμε τη σοκολάτα". Επιπλέον δείξετε στα παιδάκια πως μπορούν να δανειστούν ένα παιχνίδι και να το επιστρέψουν. Με ανάλογο τρόπο μπορούν να δώσουν ένα παιχνίδι και να τους το επιστρέψουν. Παροτρύνετε το παιδάκι σας να κάνει δώρα σε μία γιορτή ή να μοιραστεί με τα άλλα παιδάκια τα παιχνίδια του και τα γλυκά ή τα φαγητά του. Έτσι θα μάθει ότι όταν δίνει τα πράγματά του και τα μοιράζεται, θα του δίνουν και τα άλλα παιδάκια τα δικά τους πράγματα και παιχνίδια. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι αμφίπλευρο, θα έχει την ικανοποίηση ότι πρόσφερε και του είπατε "μπράβο" κάνοντάς του μια τρυφερή αγκαλίτσα.
Ένα σημαντικό μάθημα αγάπης είναι η δικαιοσύνη. Τα παιδιά που είναι δίκαια είναι αρεστά και πιο ήρεμα. Από μικρή ηλικία οι γονείς πρέπει να είναι δίκαιοι με τα παιδιά τους, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία των παιδιών. Επίσης οι γονείς πρέπει να ζητούν από όλα τα παιδιά τους να κάνουν δουλειές και να βοηθούν σε κάθε δραστηριότητα. Τέλος, αν οι γονείς ακούν το παιδάκι τους προσεκτικά και το ίδιο θα γίνει ένας καλός ακροατής και θα έχει σιγά σιγά τη σύνεση να κρίνει το σωστό από το λάθος.
Μην ξεχνάτε στα μαθήματα αγάπης να χαμογελάτε στα παιδιά ώστε να σας χαμογελούν και εκείνα. Ένα χαμόγελο είναι πάντα κινητήριο.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Μαθήματα αγάπης για παιδιά"

 • Κάποιες συμβουλές για αρμονική σχέση με τα πεθερικά

  Οι σχέσεις ανάμεσα σε πεθερικά και νύφες ή γαμπρούς έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς αλλά και σεναριογράφους. Πόσες φορές δεν γελάσαμε εξαιτίας μιάς ταινίας σχετικής με τη σχέση πεθεράς με νύφη ή πεθεράς με γαμπρό; Όταν κάποιος αποφασίσει να παντρευτεί δεν επιλέγει τα πεθερικά του.

 • Συμβουλές για να διατηρηθεί το ερωτικό πάθος

  Το ερώτημα: "Σκοτώνει ο γάμος τον έρωτα;" είναι επίκαιρο και αναπάντητο. Από πολλούς παντρεμένους ακούμε συχνά, ότι μετά από πολλά χρόνια γάμου το ερωτικό ενδιαφέρον μειώνεται.

 • Καλώς ήρθατε

  Πολλές φορές τα παντρεμένα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μια γιορτή στο σπίτι τους ή να καλέσουν τους φίλους τους στο σπίτι. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μαζί με φίλους έχουν την τιμητική τους στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης. Για να διασκεδάσετε όλοι μαζί και τα παιδιά σας διαβάστε τις παρακάτω μικρές συμβουλές:

 • Υποσχέσεις της νέας χρονιάς

  Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς ενώ το σπίτι μοσχοβολάει θαλπωρή οι μανούλες είναι καλό να κάνουν την αυτοκριτική τους και να θέσουν τις υποσχέσεις της νέας χρονιάς. Τα λάθη του προηγούμενου έτους διαγράφονται και οι νέες υποσχέσεις για αλλαγές σε όλους τους τομείς έρχονται.

 • Συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά

  Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νηπίων είναι πολύ σημαντική ώστε να αναπτύξουν μία υγιή προσωπικότητα. Κανένας γονιός δεν είναι αλάθητος αλλά υπάρχουν κάποια μυστικά και συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά.