Η ζήλεια στο γάμο

Ένα συχνό φαινόμενο σε πολλά παντρεμένα ζευγάρια είναι η ζήλεια. Αν και οι γυναίκες κατά κοινή παραδοχή ζηλεύουν περισσότερο, υπάρχουν και αρκετοί άντρες που ζηλεύουν τη γυναίκα τους. Πολλές φορές νομίζουμε πως η ζήλεια είναι ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος. Πράγματι είναι απόρροια της αγάπης που νιώθει κάποιος για το συντροφό του αλλά όταν δεν είναι υπερβολική. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος νιώθει ανασφαλής και ζηλεύει αλλά όταν αυτό συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του γάμου, δημιουργεί προβλήματα και φθορά στη σχέση του ζευγαριού.
Η ζήλεια έχει πολλές εκφάνσεις και προκαλεί ανασφάλεια, φόβο, διαρκή ανησυχία, άγχος και δημιουργία πολλών ανυπόστατων σεναρίων. Το αποτέλεσμα της υπερβολικής ζήλειας είναι η γκρίνια, οι τσακωμοί, τα νεύρα, οι ανεξήγητες και αλλόκοτες αντιδράσεις, η επιθετικότητα και όλα αυτά απομακρύνουν δύο παντρεμένους ανθρώπους. Όταν κάποιος ζηλεύει αλόγιστα προκαλεί στο σύντροφό του έμμεση ψυχολογική πίεση και συνήθως απόσταση ανάμεσά τους.
Η ζήλεια εξηγείται. Προέρχεται ακόμη και από την έλλειψη της γονεϊκής αγάπης, που οδηγεί σε σχέσεις εξάρτησης ώστε να νιώσει κάποιος αποδεκτός. Το ζητούμενο όμως είναι πώς αντιμετωπίζεται η ζήλεια. Καλό θα ήταν να γίνει μία συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι, ένας διάλογος απόλυτα ειλικρινής και ο καθένας να εκφράσει το λόγο που ζηλεύει. Να κάνουν και οι δύο μία αυτοκριτική και να τονίσουν όσα τους ενώνουν και όσα τους φοβίζουν. Μία ακόμη πρόταση είναι να βγάλει αυτός που ζηλεύει κάθε αρνητική σκέψη από μέσα του και απλά να ρωτάει το σύντροφό του για όλα όσα ανησυχεί ή ζηλεύει. Αν δεν μπορέσει ένα ζευγάρι να μετριάσει τη ζήλεια καλό θα ήταν να μιλήσει με έναν ψυχολόγο ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Η ζήλεια στο γάμο"

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.

 • Αναθέρμανση μιάς σχέσης

  Πολλά είναι τα παντρεμένα ζευγάρια που μετά από κάποια χρόνια γάμου αισθάνονται ότι έχουν οδηγηθεί σε ένα τέλμα. Ενώ υπάρχει αγάπη και ανθρώπινο ενδιαφέρον αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ερωτική φλόγα και το πάθος τείνει να εξαφανιστεί.

 • Εποικοδομητικοί καβγάδες

  Οι καβγάδες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετά παντρεμένα ζευγάρια. Μπορούν όμως αυτοί οι καβγάδες να είναι εποικοδομητικοί; Κάποιοι υποστηρίζουν πως όταν καβγαδίζουν με τον ερωτικό τους σύντροφο, αφού ηρεμήσουν, τον ποθούν περισσότερο. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα.

 • Είναι ο άντρας της ζωής μου;

  Οι περισσότερες γυναίκες ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο. Είναι όμως ο ιδανικός σύντροφος ή "παραμυθιάζουμε" τον εαυτό μας γιατί είμαστε ανασφαλείς και φοβόμαστε τη μοναξιά; Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να πείθουν τον εαυτό τους ότι βρήκαν τον ιδανικό άντρα, τον έναν και μοναδικό. Είναι όμως έτσι;

 • Παντρεμένοι και ερωτευμένοι

  Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα: "Σκοτώνει ο γάμος τον έρωτα;". Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο έρωτας μετατρέπεται σε αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση. Μήπως όμως σε αυτό το σημείο χάνεται η μαγεία του έρωτα;