Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα

Στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, υπάρχουν στιγμές που είναι πιο χαλαρές για το ζευγάρι και για τους προσκεκλημένους. Σε έναν θρησκευτικό γάμο κατά τη διάρκεια της τελετής ακούγεται η φράση: "Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα". Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο γαμπρός πατάει το πόδι της νύφης. Έχει καθιερωθεί ως ένα εθιμοτυπικό στοιχείο. Από τα παλιότερα χρόνια έως και σήμερα κάποιες πιο δυναμικές γυναίκες, πατούν το πόδι του γαμπρού. Είναι ένα "πείραγμα" ανάμεσα στο ζευγάρι για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι στην κοινή ζωή τους. Υπάρχουν περιπτώσεις καβγάδων εξαιτίας αυτού του γεγονότος ανάμεσα στο μελλόνυμφο ζευγάρι. Συνήθως όμως αυτή η στιγμή προσφέρει χαρά και γέλιο.
Ένα ακόμη εθιμοτυπικό στοιχείο είναι το πέταγμα ρυζιού, κουφέτων και ροδοπέταλων στους μελλόνυμφους. Είναι ένα ακόμη σημείο που έχει δημιουργήσει αστεία περιστατικά. Για παράδειγμα να "τραυματιστεί" ελαφρώς η νύφη ή ο γαμπρός. Παλιότερα σε κάποια μέρη της Μακεδονίας έριχναν μαζί με το ρύζι και κέρματα. Ήταν ένα έθιμο που το έπρατταν ως ευχή για να δημιουργήσει χρήματα το ζευγάρι.
Υπάρχουν πολλά σημεία, κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, που προσφέρουν χαμόγελο και όμορφες αναμνήσεις στο ζευγάρι αλλά και στους συγγενείς και στους προσκεκλημένους.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα"

 • Αρραβώνας - Κάποια έθιμα

  Ο αρραβώνας αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης. Ο αρραβώνας ως θεσμός τείνει να εξαφανιστεί αλλά πολλά ζευγάρια επιλέγουν να αρραβωνιαστούν πριν από το γάμο. Στη σημερινή εποχή, ο αρραβώνας είναι ένας τρόπος να γνωριστούν οι δύο οικογένειες των μελλόνυμφων. Επίσης αποτελεί μία αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.

 • Προετοιμασία γάμου

  Ο γάμος είναι μία διαδικασία η οποία κάνει ευτυχισμένους δύο ανθρώπους. Η προετοιμασία του γάμου απαιτεί σωστό προγραμματισμό και οργάνωση. Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν τις περισσότερες προετοιμασίες.

 • Κάποιες συμβουλές για αρμονική σχέση με τα πεθερικά

  Οι σχέσεις ανάμεσα σε πεθερικά και νύφες ή γαμπρούς έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς αλλά και σεναριογράφους. Πόσες φορές δεν γελάσαμε εξαιτίας μιάς ταινίας σχετικής με τη σχέση πεθεράς με νύφη ή πεθεράς με γαμπρό; Όταν κάποιος αποφασίσει να παντρευτεί δεν επιλέγει τα πεθερικά του.

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.

 • Πρωτότυπα γαμήλια δώρα

  Τα γαμήλια δώρα αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης αλλά αποτελούν και ένα δείγμα αγάπης και εκτίμησης για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Τα γαμήλια δώρα τα προσφέρουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι καλεσμένοι του ζευγαριού για να ευχηθούν και να ευχαριστήσουν τους μελλόνυμφους.