Επιλογή παιδικού σταθμού

Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδάκια τους σε κάποιο παιδικό σταθμό. Τόσο οι εργαζόμενοι γονείς, όσο και όσοι έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τα παιδάκια τους χωρίς βοήθεια, επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο παιδικό σταθμό. Με αυτό τον τρόπο το παιδάκι κοινωνικοποιείται και μπαίνει πιο ομαλά στο νηπιαγωγείο. Επίσης οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν χωρίς να έχουν το άγχος πού να αφήσουν τα παιδάκια τους.
Αρχικά οι γονείς πρέπει να επιλέξουν αν θα στείλουν το παιδάκι σε δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί είναι πολύ οικονομικοί και τα δίδακτρα είναι αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα των γονέων. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί είναι πιο ακριβοί και τα δίδακτρα αυξάνονται με κάθε επιπλέον δραστηριότητα, για παράδειγμα τη φύλαξη του παιδιού, το σχολικό λεωφορείο κτλ. Ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή του παιδικού σταθμού είναι να βρίσκετε κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά των γονιών. Στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτά τα παιδάκια που ανήκουν στον αντίστοιχο δήμο και στη συνέχεια συμπληρωματικά, κάποια παιδάκια από άλλους δήμους.
Σε κάθε περίπτωση, είτε σε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, είτε σε ένα δημόσιο παιδικό σταθμό, θα σας ζητηθούν κάποια πιστοποιητικά και κάποια δικαιολογητικά. Για να επιλέξετε έναν παιδικό σταθμό είναι καλό να πάτε οι ίδιοι από τους παιδικούς σταθμούς. Να μιλήσετε με κάποιον υπεύθυνο καθώς και με τις βρεφονηπιαγωγούς, οι οποίες θα προσέχουν τα παιδάκια σας. Παρατηρήστε καλά τους χώρους, την κουζίνα, τις τουαλέτες, τον κήπο και τους χώρους που θα παίζουν τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι οι χώροι είναι καθαροί και ασφαλείς. Ρωτήστε σχετικά με τα παιχνίδια, τις ασχολίες των παιδιών μέσα στον παιδικό σταθμό, το φαγητό τους. Ενημερωθείτε σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του παιδικού σταθμού και αν υπάρχει φύλαξη των παιδιών, μετά τη λήξη του ωραρίου. Επιπλέον ρωτήστε αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο φαρμακείο ή κάποιος διαθέσιμος γιατρός ή νοσοκόμα, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.
Είναι σημαντικό να σας λυθεί κάθε απορία ώστε να νιώσετε σιγουριά και να εμπιστευτείτε τον παιδικό σταθμό, που επιλέξατε για τα παιδάκια σας. Γι αυτό μη διστάσετε να ρωτήσετε όσα σας προβληματίζουν. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας να υπάρχουν "τάξεις" ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Διαφορετικό τμήμα για τα παιδάκια μέχρι τριών ετών και διαφορετικό τμήμα για όσα παιδάκια από τριών έως και πέντε ετών. Κάποιες φορές μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μέσα στον παιδικό σταθμό θα δείτε από την πρώτη στιγμή αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Εσείς απλά αφιερώστε λίγο χρόνο και την ανάλογη προσοχή. Επίσης βρείτε μία λύση για την περίοδο που οι παιδικοί σταθμοί είναι κλειστοί καθώς και για τις ημέρες αργίας. Επειδή οι παιδικές ασθένεις, όπως οι ιώσεις και τα κρυωματάκια κολλάνε εύκολα, προσπαθήστε να μην στέλνετε άρρωστα τα παιδάκια σας στον παιδικό σταθμό.
Καλή επιλογή και τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Επιλογή παιδικού σταθμού"

 • Δικαιολογητικά για την αίτηση σε παιδικούς σταθμούς

  Για την αίτηση σε κάποιο δημόσιο παιδικό σταθμό απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά και κάποια πιστοποιητικά έγγραφα. Τα δικαιολογητικά που θα χειαστείτε είναι τα εξής: 1. Αίτηση συμπληρωμένη από τον πατέρα ή τη μητέρα ή τον κηδεμόνα του παιδιού, με το γνήσιο της υπογραφής. 2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

 • Προσκόλληση στη μαμά

  Πολλά παιδιά είναι προσκολλημένα στη μανούλα τους, διαμαρτύρονται και κλαίνε όταν η μαμά τους δεν ασχολείται μαζί τους ή φεύγει από το σπίτι. Αν το παιδάκι σας είναι προσκολλημένο πάνω σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά πρέπει να βάλετε κάποια όρια ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί.

 • Τα μυστικά του μπάνιου

  Οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς αγχώνονται με το μπάνιο του μωρού τους. Το άγχος αυξάνεται στο πρώτο παιδάκι αλλά και όσο το παιδάκι είναι μικρούλι. Υπάρχουν κάποια μυστικά ώστε τα παιδάκια σας να λατρέψουν το μπάνιο.

 • Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες;

  Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται γιατί πρέπει ένα παιδάκι να μαθαίνει μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Δεν υπάρχει "πρέπει" αλλά "θέλω". Η γνώση ξένων γλωσσών είναι διασκεδαστική αλλά και χρήσιμη. Το παιδάκι θα μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους άλλων χωρών και πολιτισμών.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.