Για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό

Πολλά είναι τα παντρεμένα ζευγάρια που οδηγούνται σε έναν χωρισμό. Συνήθως ένας χωρισμός δημιουργεί συναισθήματα πόνου, πικρίας, μοναξιάς, ανασφάλειας, φοβίας και απογοήτευσης. Όταν υπάρχουν παιδιά στο γάμο, ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος και πολύπλοκος. Δυστυχώς ένας χωρισμός είναι μέρος της ζωής μας.
Ο χρόνος πάντα επουλώνει τις πληγές ενός χωρισμού. Κατά κοινή παραδοχή είναι μία δύσκολη κατάσταση αλλά ξεπερνιέται. Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε πως για να φτάσαμε στο χωρισμό κάτι δεν πήγαινε καλά στο γάμο μας. Ίσως βαρεθήκαμε, ίσως συνειδητοποιήσαμε πως δεν ταιριάζαμε όσο αρχικά πιστεύαμε. Πάντως δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τα λάθη μας και να φοβόμαστε το μέλλον. Ούτε οι πρώτοι είμαστε, ούτε οι τελευταίοι. Επίσης δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Ίσως η επόμενη σχέση μας είναι καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη.
Πολλές φορές δεν επιλέγουμε εμείς να χωρίσουμε αλλά ο σύντροφός μας. Ακόμη κι έτσι να είναι δεν μας αξίζει η ηττοπάθεια, η μοιρολατρεία και το "αυτομαστίγωμα". Κάθε χωρισμός, ακόμη και ένα διαζύγιο, είναι ταυτόχρονα και μία καινούργια αρχή. Είναι καλό να μην σκεφτόμαστε μόνο τις όμορφες στιγμές και να συχνάζουμε στα μέρη που πηγαίναμε με τον πρώην σύντροφό μας. Σίγουρα ένα πολιτισμένο διαζύγιο είναι το καλύτερο ενδεχόμενο αλλά πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κάτω.
Το σημαντικότερο είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας. Μετά από έναν χωρισμό ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να δούμε αντικειμενικά τί πήραμε αλλά και τί δώσαμε. Δεν είναι σωστό να έχουμε πικρία και να γενικεύουμε σχετικά με τους άντρες ή τις γυναίκες. Σίγουρα είναι καλύτερο να μείνουμε μόνοι μας, παρά σε έναν "αποτυχημένο" γάμο. Εφόσον υπάρχουν και παιδάκια σίγουρα είναι δυσκολότερο αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου, τα παιδιά θα μεγαλώσουν σωστά και σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον. Το σημαντικό είναι να υπάρξει ένας πολιτισμένος και ήρεμος χωρισμός.
Για την αντιμετώπιση ενός χωρισμού ή ενός διαζυγίου, πρέπει να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Να κάνουμε πράγματα που μας δίνουν χαρά και ίσως στερηθήκαμε όντας παντρεμένοι. Είναι δεδομένο πως μπορούμε να βρούμε κι άλλο ταίρι και να ζήσουμε πάλι όμορφες στιγμές. Επίσης όταν βρούμε τον επόμενο σύντροφό μας ας μην έχουμε φοβίες και ανασφάλειες. Κάθε σχέση είναι ξεχωριστή και το μέλλον είναι μπροστά μας για να ερωτευτούμε ξανά και ξανά. Άλλωστε όλα μέσα στη ζωή είναι.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό"

 • Αιτίες χωρισμού

  Κατά κοινή παραδοχή ο χωρισμός είναι μία δύσκολη απόφαση, ειδικά όταν το ζευγάρι είναι παντρεμένο. Στην περίπτωση του γάμου γινόμαστε πιο συγκαταβατικοί και οι αιτίες του χωρισμού διαφορετικές και κατόπιν ωριμότερης σκέψης. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει να χωρίσει για διαφορετικούς λόγους.

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.

 • Θέλετε να τα βρείτε μετά από χωρισμό;

  Οι ερωτικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και δεν υπάρχουν συνταγές για να είναι επιτυχημένες. Πολλοί άνθρωποι χωρίζουν και μετά από καιρό συνειδητοποιούν πως δεν πήραν τη σωστή απόφαση, πως τους λείπει ο ερωτικός τους σύντροφος και τον αγαπάνε. Γιατί είναι δύο άνθρωποι μαζί; Ίσως επειδή δεν "μπορούν" να είναι χώρια.

 • Πατέρας και παιδί μετά το διαζύγιο

  Αρκετοί είναι οι γάμοι που οδηγούνται σε ένα τέλμα με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποφασίσει να χωρίσει. Το διαζύγιο είναι δυσάρεστο όταν υπάρχουν και παιδάκια. Είναι προτιμότερο να χωρίσετε με το σύντροφό σας παρά τα παιδιά να βιώνουν τον αρνητισμό στη σχέση και τα προβλήματα του ζευγαριού.

 • Είναι ο άντρας της ζωής μου;

  Οι περισσότερες γυναίκες ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο. Είναι όμως ο ιδανικός σύντροφος ή "παραμυθιάζουμε" τον εαυτό μας γιατί είμαστε ανασφαλείς και φοβόμαστε τη μοναξιά; Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να πείθουν τον εαυτό τους ότι βρήκαν τον ιδανικό άντρα, τον έναν και μοναδικό. Είναι όμως έτσι;